CIA - organizație teroristă sub acoperire

Motto: Noi vom știi că programul nostru de dezinformare este complet atunci când tot ceea ce va crede publicul american este fals. (William J. Cassey, director CIA între 1981-1987)          

cia-terorismÎn septembrie 2001, imediat după atacul terorist regizat cu stângăcie asupra Turnurilor Gemene din New York, președintele în exercițiu, George W. Bush, a declarat că se va folosi de toate resursele pe care le are la dispoziție pentru a lupta împotriva organizațiilor teroriste, declarând în acest sens război terorismului. O astfel de declarație este în sine lovită de nulitate, întrucât, potrivit Constituției Statelor Unite, președintele nu are dreptul să declare război nimănui. Acest drept îi revine Congresului, însă și în acest caz, declarația trebuie să vizeze o țintă specifică.

Oricum, pentru binele atât al Statelor Unite, cât și al restului lumii, prima organizație de acest tip care ar trebui eliminată este Central Intelligence Agency (CIA), care este practic o organizație teroristă potrivit definiției terorismului formulată atât de americani, cât și de celelalte state ale lumii.

Terorismul este un termen generic folosit pentru a numi acțiunile de violență sau alte acte vătămătoare săvârșite pentru obținerea unor rezultate politice. Cele mai multe definiții ale terorismului includ doar acele acte care sunt menite să inspire teamă sau „teroare“, și care sunt comise pentru un scop ideologic (deosebindu-se astfel de atacul unui psihopat) și vizând intenționat ținte necombatante. Potrivit Codului Penal american, Titlul 18, Partea I, Capitolul 113B, terorismul este definit ca: „activități care implică violența sau acte care pun viața în pericol, care violează legile Statelor Unite sau ale oricărui alt Stat și par să fie menite să intimideze sau să constrângă populația civilă; să influențeze politica unui guvern prin intimidare sau constrângere; sau să afecteze deciziile guvernului prin distrugere în masă, asasinare sau răpire; și care apar inițial în jurisdicția teritorială a Statelor Unite sau depășesc hotarele naționale...“

După cum putem vedea, dincolo de observația că Statele Unite pedepsesc actele teroriste indiferent dacă ele se produc sau nu pe teritoriul său, nu toate definițiile terorismului implică acțiuni armate, ci și tactici sau acțiuni subversive „reci“, ce pot amenința un anumit guvern sau o anumită conducere democratic aleasă. Odată ce este lămurit acest aspect se poate constata absurdul acestei declarații din partea unui politician, cu atât mai mult din partea președintelui Statelor Unite: nu poți declara război terorismului întrucât nu poți lupta împotriva unei tactici sau a unei intenții, doar dacă nu dorești să declari un război perpetuu, ceea ce, dacă e să aruncăm o privire asupra atitudinii belicoase a Statelor Unite, cam asta se dorește.

CIA-teroristCongresul Statelor Unite a creat CIA în 1947 odată cu Legea Securității Naționale. Sarcina principală a agenției este să strângă informații din domeniul inteligenței sau cel puțin asta suntem lăsați să credem. Însă, așa cum se petrece de cele mai multe ori, există întotdeauna ceva în plus...

În cartea sa, Deadly Deceits, Ralph McGehee afirma că „CIA nu mai este acum ori n-a fost niciodată o agenție centrală de informații. Ea este unealta sub acoperire a consilierilor prezidențiali pe teme de politică externă. În această ipostază, CIA răstoarnă sau susține guverne străine, motivându-și acțiunile pe baza unor știri justificatoare. Mai mult, ea creează un cadru de activitate chiar și în domenii critice, cum ar fi capabilitatea armamentului nuclear rusesc. Dezinformarea ocupă o mare pondere în acțiunile realizate sub acoperire, iar poporul american este prima țintă a minciunilor sale.“

Deși pare greu de crezut, CIA a fost o organizație teroristă încă de la înființarea sa, când a primit în rândurile sale un mare număr de foști naziști – foști membri ai Gestapo-ului și ai Serviciilor secrete naziste (cum ar fi Reinhard Gehlen). Spre deosebire de organizațiile teroriste mai mici, cum ar fi ETA sau Al Qaeda, CIA nu se angajează în acțiuni teroriste trimițându-și angajații să planteze bombe, ci, mai degrabă se folosesc de intermediari și de agenți, uneori apelând la personalul militar al Statelor Unite, pentru a-și realiza scopurile dubioase.

Faptul că CIA este o organizație teroristă transpare foarte clar din documentele declasificate privind acțiunile teroriste săvârșite în întreaga lume (numite „contrainsurgență“ sau „conflicte de mică intensitate“). Iată câteva exemple:

  • Operațiunea Phoenix a fost un program de asasinare condusă de CIA în timpul conflictului din Vietnam. Obiectivul său a fost eliminarea vietnamezilor care se opuneau politicii Statelor Unite și forțelor americane ocupante, dar și terorizarea întregii populații din sudul Vietnamului. Conform rapoartelor, peste 20.000 de vietnamezi au fost uciși, adesea la întâmplare.
  • La începutul anilor '70, CIA planifică și organizează lovitura de stat din Chile, pe care o săvârșește la 11 septembrie 1973, în urma căreia guvernul legitim ales, condus de Salvador Allende, este înlocuit abuziv cu cel al lui Augusto Pinochet. În timpul acestui regim au fost răpiți, torturați și uciși mii de cetățeni chilieni care s-au opus regimului Pinochet.
  • În anii 1980, CIA, folosindu-se de banii obținuți în urma organizării – în colaborare cu rețele de traficanți din America de Sud – a unor vaste operațiuni de trafic de cocaină, finanțează gruparea Contra din Nicaragua, responsabilă pentru uciderea a zeci de mii de civili în cadrul unor tentative ce vizau destabilizarea guvernului legitim sandinist. Pentru aceasta, Statele Unite au fost condamnate de Curtea Internațională pentru terorism internațional, fiind emisă în acest sens o rezoluție a Consiliului de Securitate a Națiunilor Unite prin care aceasta se angaja să monitorizeze legislația internațională.
  • Sinistrul personaj Henry Kissinger, consilier pe probleme de securitate națională și secretar de stat în timpul administrațiilor Nixon și Ford a fost implicat diplomatic „până la gât“, alături de guvernele statelor din Conul de Sud, în cadrul Operațiunii Condor. Primele tratate de cooperare au fost semnate între CIA și grupările anti-Castro și organizațiile fasciste, cum ar fi Triplul A, înființată de Jose Lopez Rega („secretar personal“ al lui Juan și Isabel Peron) și Rodolfo Almiron. Cercetările ulterioare au scos la iveală faptul că Armata argentiniană au făcut dispăruți cel puțin 10.000 de argentinieni în așa-numitul „război murdar“ împotriva „subversiunii“ și a „teroriștilor“ între anii 1976 și 1983. Organizația drepturilor omului din Argentina a estimat această cifră la aproape 30.000.
  • CIA a fost în spatele acțiunilor de persecutare săvârșite de guvernul de la Ankara (Turcia) față de populația kurdă în timpul anilor '90, ce s-a soldat cu zeci de mii de morți și cu milioane de refugiați. Scopul acestor acțiuni au fost distrugerea culturii kurde și eliminarea pretențiilor kurzilor de a forma un stat separat.
  • Atacurile de la 11 septembrie 2001 asupra complexului World Trade Center din New York și asupra Pentagonului sunt considerate actualmente ca fiind atacuri teroriste. Cu toate acestea, există dovezi certe privind implicarea CIA în aceste acțiuni.
  • Operațiunea CHAOS a fost cea mai amplă și mai cumplită operațiune de supraveghere internă condusă de CIA împotriva grupărilor anti-război și a activiștilor precum Abbie Hoffman. Obiectivele sale erau:

cia-teroare           - Strângerea de informații privind defectele de caracter ale
             persoanelor vizate.
           - Prezentarea lor ca fiind vulgare și depravate.
           - Focalizarea atenției opiniei publice asupra obiceiurilor și a
             condițiilor lor de trai.
           - Explorarea chiar și a celui mai mic motiv de jenă.
           - Investigarea conflictelor personale sau a animozităților.
           - Trimiterea unor articole către ziare, în care se vorbea
             despre cât de depravate erau persoanele vizate.
           - Utilizarea narcoticelor și a sexului ca și capcană.
           - Arestarea lor pe motivul (neîntemeiat) consumului de
             marijuana.
           - Explorarea ostilităților dintre diferite persoane.
           - Utilizarea caricaturilor și a fotografiilor pentru a-i ridiculiza.
           - Utilizarea dezinformării pentru a produce confuzie și subminare.
           - Obținerea datelor privind conturile lor bancare.
           - Obținerea specimenelor de scris de mână.
           - Provocarea rivalităților dintre grupuri, ce se soldau adesea cu pierderi de vieți omenești.

  • CIA a fost, se pare, implicată și în lovitura de stat eșuată din Venezuela, în aprilie 2002, prin care se urmărea răsturnarea de la putere a președintelui democratic ales, Hugo Chavez.
  • Tot în 2002, CIA a falsificat informațiile privind dotările armate ale Irakului, pe care le-a remis apoi presei, pentru a justifica astfel invazia acestui stat în anul 2003.

Există și alte exemple, bine documentate, ce au fost publicate de-a lungul timpului în multe cărți, reviste și pagini web. Cei care doresc să se informeze mai pe larg asupra acestui subiect pot citi cartea lui Ralph McGehee, intitulată: CIA Support of Death Squads, în care sunt prezentate detalii privind acțiunile teroriste ale CIA în peste 40 de țări din întreaga lume.

CIA nu este, cu toate acestea, o organizație dubioasă scăpată de sub control. Ea implementează politica neoficială a guvernului Statelor Unite, aspect care aruncă acuzația de terorism asupra înseși Statelor Unite ale Americii. Luând în considerare milioanele de victime și enorma suferință pe care SUA le produce țărilor care nu se conformează tendințelor sale imperialiste, ipocrizia de a condamna alte țări drept „state teroriste“ este de-a dreptul comică dacă nu ar fi atât de tragică.

 Citiți și: Enigmele atentatului terorist asupra publicației Charlie Hebdo. Răzbunare sau conspirație?
             Atentatele de la maratonul din Boston. O abilă înscenare pusă la cale de CIA?