Posibil OZN descoperit pe suprafața cometei
67P Churyumov-Gerasimenko
(67P C-G)

 Naveta RosettaExistă sute de comete care orbitează în jurul Soarelui, fiecare dintre ele fiind o posibilă țintă pentru naveta Rosetta, "vânătorul" de comete al Agenției Spațiale Europene (ESA).

Lansată în data de 2 martie 2004 cu ajutorul unei rachete Ariane 5, misiunea Rosetta deschide practic porțile către explorarea cometelor, o lume până acum necunoscută pământenilor. După o călătorie de 10 ani prin sistemul solar, Rosetta a ajuns în sfârșit la destinație: cometa 67P Churyumov-Gerasimenko (67P/C-G), pe care a interceptat-o la 6 august 2014. O lună mai târziu, mai precis la 10 septembrie, Rosetta a intrat pe orbită în jurul cometei, transmițând cu această ocazie primele imagini de înaltă rezoluție de pe suprafața acesteia. Tot atunci au început pregătirile pentru aterizarea sondei Philae, care a avut loc două luni mai târziu, la 12 noiembrie 2014.

Spre surprinderea cercetătorilor, una dintre primele fotografii de înaltă rezoluție, ce au fost transmise de Rosetta chiar în data de 10 septembrie, de la o distanță de numai 27,8 kilometri de cometă, revelează prezența curioasă pe suprafața acesteia a unui obiect cu o aparență metalică, a cărei natură nu a putut fi explicată. (Vezi aici fotografia de înaltă rezoluție a cometei 67P Churyumov-Gerasimenko)

Mulți specialiști au avansat deja ideea că este vorba despre un OZN, bazându-se pe observația că o rocă aflată în apropierea obiectului misterios prezintă caracteristici fizice diferite, deși ambele se află poziționate sub același unghi față de razele soarelui. În plus, pe lângă albedoul mai redus, roca pare să aibă un contur mai neregulat decât obiectul respectiv, care reflectă razele solare direct în obiectivul camerei de luat vederi a Rosettei.

Cometa 67P C-GUn obiect misterios ce a fost fotografiat pe suprafața cometei 67P C-G (situat în centrul imaginii de mai sus)
face furori în rândul oamenilor de știință