Misterioasele obiecte descoperite pe fundul Mării Baltice
par să aibă o origine extraterestră

anomalia-marea-baltica2În iunie 2011, Peter Lindberg și Dennis Asberg, membri ai echipajului de pe nava suedeză Ocean X, au descoperit pe fundul Mării Baltice o formațiunie circulară stranie, cu diametrul de circa 60 de metri, ce părea să aibă o consistență calcaroasă. Echipajul a raportat că formațiunea se află pe o platformă cilindrică și include o structură similară, în aparență, cu o scară ce duce către o deschizătură în corpul său.

Specialiștii au sugerat inițial că enigmatica formațiune ar putea fi un dispozitiv anti-submarin din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, epava unui portavion, un reziduu aruncat de pe o navă de pescuit sau chiar o bucată de rocă naturală.

Potrivit membrilor echipajului, formațiunea are aparența unei bucăți imense de granit, având o formă circulară, cu grosimea cuprinsă între 3 și 4 metri și diametrul de aproximativ 60 de metri. Este așezată pe un postament ce are înălțimea de 8 metri, întregul complex fiind aflat la 85-90 de metri adâncime. Pe lângă acest „obiect“, nu departe de el, mai există și un altul, mai mic. Acesta se află la capătul a ceea ce pare a fi o „pistă de aterizare“, a cărei lățime este comparabilă cu diametrul obiectului respectiv.anomalia-marea-baltica5

Din cauza adâncimii mari la care se află, și a vizibilității extrem de reduse, echipajul vasului nu a putut trimite, într-o primă etapă, o expediție umană, însă a realizat numeroase cercetări cu ajutorul sonarului și a robotului specializat pentru astfel de misiuni la mare adâncime.

Puși în fața unui mister, pe care nu-l puteau rezolva singuri, ei au făcut publică descoperirea lor, dând publicității imagini scanate ale celor două formațiuni. În cea de-a doua expediție ei au descoperit o construcție asemănătoare cu o scară și o deschizătură rotundă ce pare să pătrundă în interiorul structurii.
În imaginea alăturată este reprezentat cel de-al doilea obiect.

 Obiectele ar putea avea o origine străveche

anomalia-marea-baltica4Peter Lindberg a declarat într-un interviu din 24 februarie 2013: „Nu este un obiect construit de om în vremurile noastre. Orice ar fi, el aparține fie perioadei Erei Glaciare, fie celei anterioare ei.“ Dennis Asberg a adăugat că „obiectul este mai vechi de 14.000 de ani, având linii drepte și colțuri rotunjite, fiind separat de suportul pe care este așezat“.

Ansamblul descoperit este format din trei obiecte ciudate: primul este cel circular, cu diametrul de 60 de metri, al doilea, care se află la aproximativ 200 de metri depărtare de primul, are o formă ce seamănă cu două ferestre ale unei biserici gotice, iar al treilea, un afloriment, având o înălțime de 28 de metri și o lungime de 275 de metri, ce prezintă o crăpătură prin el, și care se află la aproximativ 1.500 de metri sud de primul obiect, exact la capătul celălalt al „pistei de aterizare“. Conform echipei de explorare, al doilea obiect pare să fie chiar mai interesant decât primul, ei plănuind să organizeze o expediție pentru a-l studia mai îndeaproape.

Obiectul principal prezintă două deschizături, una având 25 de centimetri diametru, iar cealaltă 2 metri, ele fiind separate de o formațiune pătrată. Nu se știe încă unde duc aceste deschizături. Referindu-se la ele, Peter Lindberg a afirmat: „Cum să nu fie ciudate? Cât de adânc merg în interiorul obiectului? Nu știm. Le-am văzut doar câteva secunde înainte de a decide să ne retragem pentru a prezerva vizibilitatea misiunilor ulterioare. Se pare că există și un fel de structură asemănătoare unei scări, în vârf, în partea dreaptă nord-est), la fel ca și în partea inferioară, stânga (sud-vest), a obiectului principal.“ Peter a descris „scara“ dinspre sud-vest ca având 8 trepte, fiecare dintre acestea având înălțimea de 1 metru.

anomalia-marea-baltica1Lindberg a adăugat: „Comentariul referitor la scară a fost făcut probabil prea devreme. Am văzut ceva ce pare să fie o scară sau niște trepte pe diagrama realizată cu ajutorul sonarului. În imaginea scanată, ele par să fie poziționate în „golul“ din partea stângă a obiectului, făcând legătura dintre părțile sale inferioară și superioară. Am putut număra doar 8 trepte, aceasta însemnând că fiecare treaptă are înălțimea de aproximativ 1 metru, prea înaltă pentru un om obișnuit. […] Am crezut că este vorba doar de o scară, însă imaginile captate cu ajutorul sonarului arată că mai există una în cealaltă parte.“

Locația exactă a obiectului nu a fost dată publicității, tot ceea ce se știe fiind faptul că ea se află în Golful Botnia, undeva între Suedia și Finlanda.

În zona obiectelor există unele anomalii inexplicabile

Cercetătorii au descoperit că în zona anomaliei există o sursă neobișnuit de puternică de unde electromagnetice, având o frecvență de 50 MHz, care face practic inutilizabile echipamentele electronice atât în adâncul mării, cât și la suprafață. Lindberg afirmă că influența acestor semnale este cu atât mai puternică cu cât scade distanța față de misteriosul obiect. Astfel s-au constatat următoarele:

  1. Telefonul prin satelit nu a funcționat atunci când vasul se afla exact deasupra obiectului, însă atunci când acesta s-a deplasat lateral cu câțiva zeci de metri, el a început să funcționeze din nou.
  2. Membrii echipajului s-au confruntat cu defecțiuni ale sistemelor electrice în toate expedițiile pe care le-au realizat către obiectul cel misterios: camera de luat vederi nu a mai funcționat la un moment dat, la fel proiectoarele și robotul.
  3. Temperatura apei variază într-un mod neobișnuit în zona anomaliei. La doar 6 metri adâncime, temperatura apei este de 15C, scăzând până la -1C la jumătatea distanței (40 de metri), pentru a crește apoi, gradat, până la 2C, la fundul mării (90 de metri). Marea Baltică este înconjurată de o climă rece în timpul rece și de o climă caldă în timpul verii. Vara, temperatura de la suprafața apei, până la o adâncime de 2-3 metri, urcă până la 20C și scade până la 4C la adâncimea de 40 de metri. În această parte a anului, temperatura apei scade așadar cu adâncimea. În timpul iernii, temperatura de la suprafața apei poate scădea foarte mult, ajungând uneori până aproape de 0C. Însă la adâncimea de 40 de metri, temperatura apei își păstrează valoarea, rămânând în continuare de 4C. În această parte a anului, temperatura crește odată cu adâncimea. În concluzie, la adâncime mare, temperatura apei nu scade, în general, sub 4C. Cu toate acestea, deasupra „anomaliei“, temperatura apei variază într-un mod ciudat, temperatura scăzând, așa cum am mai spus până la -1C la adâncimea de 40 de metri, pentru ca să crească apoi, treptat, odată cu adâncimea, până la 2C.
  4. Măsurătorile indică faptul că zona este radioactivă. După explorarea obiectului misterios de formă circulară, a fost măsurat nivelul de radiații de la nivelul camerelor video și a celorlalte echipamente utilizate. Radioactivitatea remanentă era de 0,3 mSv, în timp ce nivelul obișnuit al radiațiilor în afara zonei respective este de 0,01mSv.

Cercetătorii nu exclud posibilitatea ca atât semnalul electromagnetic, cât și radioactivitatea din zonă să fie cauzate de rocile vulcanice bogate în fier, condiție care, spun ei, ar fi suficientă pentru a da peste cap aparatele electrice.

mostra-balticÎn lipsa sonarului și a robotului, care nu mai puteau fi utilizate, echipajul nu mai avea decât o soluție: să trimită un scafandru care să preleveze mostre din misteriosul obiect. Uimirea cercetătorilor a crescut atunci când s-a constatat că aceste mostre sunt metalice. Scafandrul, Stefan Hogeborn, descrie astfel incursiunea sa: „Am luat mostre dintr-o zonă care părea să fie erodată. Obiectul pare să fie construit din beton și are culoarea gri, însă atunci când este atins ea devine neagră (sic!) [...] Am venit aici ca să căutăm răspunsuri, însă după această scufundare avem și mai multe întrebări. Nu am nici cea mai mică idee ce ar putea fi. Nu am mai văzut niciodată așa ceva și am la activ în jur de 6.000 de scufundări.“

Mostrele prelevate par să fie dintr-un material de origine vulcanică, însă cel mai apropiat vulcan se află la sute de kilometri depărtare, înspre nord. Geologii avansează ideea migrării spre sud a unui gigantic aisberg, care ar fi avut în „pântecele“ său această imensă bucată de rocă vulcanică, ce ar fi fost „eliberată“ în cele din urmă, odată cu topirea aisbergului. Explicația este plauzibilă și poate avea destule șanse să fie acceptată chiar și de susținătorii ipotezei originii extraterestre. Însă surprizele nu se opresc aici...

Majoritatea dovezilor susțin ipoteza extraterestră

pista-aterizare-balticAnalizele realizate de cercetătorii de la Institutul de Științe Weizmann din Israel au arătat că nu este vorba despre o rocă obișnuită. Concentrațiile foarte ridicate de titan, magneziu și fier exclud practic ipoteza originii terestre, naturale, a obiectului respectiv. Mai mult decât atât, obiectul nu pare să fi fost „așezat“ acolo, ci mai degrabă că s-a prăbușit, lunga „pistă“ aflată în spatele ei părând să fie făcută chiar de obiectul respectiv. Mai mult decât atât, la aproximativ 200 de metri de primul obiect se află cel de-al doilea, care are propria sa „pistă de aterizare“. Imaginile scanate par să arate faptul că cele două obiecte se deplasau cu o viteză foarte mare în momentul în care au atins fundul mării, punctul de intersecție al celor două „piste“ indicând faptul că cele două obiecte erau unite în momentul impactului, violența șocului fiind probabil la originea desprinderii lor. Concluzia logică ce „răspunde“ la toate aceste întrebări nu poate fi decât una: este vorba despre un caz de prăbușire a unei nave extraterestre.

piste-aterizare-obiecteZona Mării Baltice a fost de-a lungul timpului gazda mai multor vizite ale unor OZN-uri, două dintre acestea fiind observate chiar în Golful Botnia de către un pilot de vânătoare suedez, în iunie 1977, și de echipajul unui vas de pescuit polonez, în 1982. Este posibil ca aceste OZN-uri să fi ajuns în zonă, atrase fiind de misteriosul semnal emis din adâncurile Mării Baltice?

Întrucât părerile sunt, ca de fiecare dată, împărțite, singura soluție care ar putea lămuri definitiv acest mister este perforarea obiectului pentru a vedea dacă este gol în interior sau nu. Pentru aceasta, echipajul navei Ocean X a cerut ajutorul marinei suedeze, care a răspuns însă negativ acestei cereri. Nu se știe dacă autoritățile suedeze au demarat propria lor investigație, însă, potrivit membrilor echipajului, în zonă au fost văzute adeseori nave militare suedeze. Până la publicarea unor rezultate pertinente, obiectele de pe fundul Mării Baltice rămân în continuare învăluite în mister.

scan-marea-baltica5 schita-anomalii-baltic linie-dreapta-sonar
Imaginea scanată a obiectului principal, ce a fost realizată cu ajutorul sonarului Poziția celor două obiecte în imaginea scanată Imaginea scanată revelează existența unor muchii drepte