Realitatea misterioasă a găurilor negre

gaura-neagraÎn data de 21 iulie 2004, celebrul om de știință Stephen Hawking şi-a prezentat ultimul punct de vedere cu privire la natura găurilor negre, la o prestigioasă conferinţă ştiinţifică din Dublin, Irlanda. Noua lui perspectivă se referă la rolul găurilor negre în acest Univers și, strict, la emanația acestora, problemă îndelung dezbătută de oamenii de știință din domeniul fizicii cuantice. Conceptul la care ne referim este cunoscut în fizică sub numele de „paradoxul informaţional al găurilor negre“.

Jenny Hogan de la New Scientist scrie într-un articol referitor la acest subiect: „După aproape 30 de ani de dispute cu privire la faptul că găurile negre distrug orice ajunge în interiorul lor, Stephen Hawking recunoaște că a greşit. Se pare că până la urmă găurile negre permit informaţiei conexe acestora să scape din interiorul lor.“ Explicând în continuare noua poziţie a lui Hawking, ea continuă: „În esenţă, găurile negre emit radiaţii o lungă perioadă de timp. La un moment dat însă, ele se deschid, revelând informaţia pe care o poartă.“

Ideea pe care Hawking a abandonat-o a fost aceea că informaţia se pierde pe măsură ce gaura neagră se dezintegrează prin emiterea de radiaţii, pierzând astfel, în timp, din energie şi masă, până când, la un moment dat, s-ar evapora pur şi simplu şi toată informaţia ar fi pierdută. Această teorie contrazice poziţia fizicii cuantice, conform căreia informaţia nu este niciodată pierdută. Hawking a argumentat acum, folosindu-se de ecuaţii pe care le-a prezentat la conferinţă, că o gaură neagră nu formează un „orizont al evenimentelor“, unde toate informaţiile sunt conţinute indefinit de mult în interiorul său şi care nu vor fi niciodată eliberate, ci că găurile negre formează un „aparent orizont al evenimentelor“, care, la un moment dat, pe măsură ce continuă să emită radiaţii, se va deschide, permițând informației ascunse în ea să iasă în exterior.

informatie4Aspectul extraordinar al acestui punct de vedere al lui Hawking este faptul că el confirmă ceea ce Alex Collier, celebrul contactat al unor civilizații extraterestre avansate, a spus cu mai mulți ani în urmă, în 1996, despre găurile negre, și anume că ființe extraterestre din Constelația Andromeda i-au dezvăluit că „tot ceea ce există în Universul nostru, inclusiv noi, provin dintr-o gaură neagră“.

Această afirmație este cu mult mai mult decât ceea ce a admis Hawking în 2004, dar cu siguranţă este o afirmație surprinzătoare la acel moment întrucât poziţia fizicii convenţionale era că toată materia din Univers provine din procesul de fuziune al sorilor şi că viaţa este o reacţie chimică accidentală rezultată prin combinarea materiei. Este necesar să facem deosebire între „viață“ şi „materie“ pentru a înţelege mai bine afirmaţia lui Collier şi relevanța acesteia cu privire la opinia exprimată de Hawking. Este posibil ca materia să fie furnizată prin procesul de fuziune al sorilor (perspectiva ştiinţei convenţionale), în timp ce viaţa este o formă de „informație“, „cod“, „forță a vieții“ ce „iese“ din găurile negre (poziţia lui Collier).

Opinia lui Collier este în concordanţă cu informaţia pe care dr. Dan Burisch a dat-o în legătură cu misterioasa particulă Ganesh ce conţine un cod care poate fi numit sămânţa vieţii. Este interesant că Burisch a vorbit despre informațiile privind particula Ganesh ca provenind dintr-o „Poartă stelară naturală“ aflată în Frenchman’s Mountain, Nevada, aşadar se face o paralelă aici cu ideea de „gaură neagră“ ca o poartă prin care ceva (sau cineva) anume emite informaţii.
Prin urmare, dacă viaţa este considerată a fi o informaţie ce dă într‑un anumit mod un impuls materiei spre mişcare, atunci viaţa poate într-adevăr proveni din găurile negre. Totuşi, informaţia oferită de acestea este elementul-cheie aici, care dă un impuls începutului vieţii, aceasta fiind opinia lui Collier, care poate fi cercetată.

informatie-gaura-neagraCeea ce se deduce dintr-unul din dialogurile lui Collier cu ființele din Andromeda este uluitor în contextul perspectivei dezvăluite de Hawking în 2004, conform căreia informaţia este eliberată la un moment dat de găurile negre: „Conform lui Vissaeus şi Morenae, în data de 23 martie 1994, o culoare şi un sunet de o anumită frecvenţă au început să emane din toate găurile negre aflate în Universul cunoscut. Conform științei lor, care își are rădăcinile cu mult timp în urmă, acum este prima dată când s-a petrecut acest fenomen.“

Aşadar este vorba despre relatarea unei ființe umane referitoare la dialogul pe care l-a avut în 1996 cu un reprezentant avansat al unei rase extraterestre, în care afirmaţiile acestuia, ce păreau ridicole la acel moment din perspectiva fizicii convenţionale, sunt acum acceptate de comunitatea științifică datorită transformării punctului de vedere al lui Hawking.

Mai mult decât atât, dacă Collier are dreptate, putem deduce că, în locul unei singure găuri negre ce eliberează informaţie la un moment nedefinit în timp (poziţia lui Hawking), toate găurile negre vor elibera informaţie în acelaşi timp (poziţia lui Collier). Bineînţeles, evenimentul din 1994 este prin natura, semnificația și implicațiile sale chiar uimitor (articol extras din cartea "Minienciclopedia făpturilor extraterestre", Editura Hyperboreus, 2014).